Kun treenaat maratonille, mitä sinulla pitäisi olla päätettynä? Kyllä, aivan oikein: tavoite. Olipa se sitten maaliin pääsy tai neljän tunnin alittaminen, tavoite se kumminkin on. Ja mistä tiedät, miten suoriuduit? Kyllä, juuri niin: mittareiden avulla. Jos tavoitteesi oli alittaa neljä tuntia, haluat varmasti maaliviivalla tietää kellonajan.

Tavoitteiden SMARTti kaava

Johdon konsultti Peter Drucker kehitti aikoinaan ”management by objectives” -johtamiskonseptin. Osa tätä konseptia oli tavoitteiden SMART-kaava. Kaava menee näin: Jokaisen asetetun tavoitteen tulee olla…

  • S = Specific
  • M = Measurable
  • A = Achievable
  • R = Relevant
  • T = Time-bound

SMART-kaavan mukaan jokaisen tavoitteen pitää siis olla riittävän yksinkertainen / täsmällinen, mitattavissa, saavutettavissa, kehityksen kannalta relevantti ja aikaan sidottu.

Maratoonarille se voi olla esimerkiksi ”juoksen maratonin vuoden päästä alle neljään tuntiin”.

Verkossa ja somessa se voi olla vaikkapa ”puolen vuoden päästä saamme verkkosivujemme kautta 10 yhteydenottopyyntöä kuukaudessa” ja/tai ”kolmen kuukauden päästä Facebook-sisältöjemme kattavuus on keskimäärin 8000 henkilöä / päivitys”.

Takuutulos vai tulostakuu?

Kun lähdet tavoittelemaan maratonille yllä mainittua tavoitetta, sinun on investoitava. Pitää ostaa kunnon juoksukengät, käyttää aikaa monipuoliseen treenaamiseen, sijoittaa ehkäpä salikorttiin ja huoltaa lihaksia hierojalla. Lisäksi on syytä asettaa välitavoitteita ja mitata kehittymistä säännöllisesti.

Kun taas tavoittelet yhteydenottoja tai kattavuutta verkossa, sinun täytyy investoida ammattimaiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Sekä tietenkin asettaa tavoitteisiin sopiva mediabudjetti. On nimittäin aivan eri asia tavoitella kymmentä kuin sataa yhteydenottopyyntöä. Jälkimmäiseen tarvitaan kymmenkertaiset panostukset sekä työn että mediabudjetin osalta.

Kun tavoite, mittarit ja investoinnit ovat linjassa keskenään, voidaan antaa takuu tuloksista. Ammattilaisten tehtävä on tämän jälkeen keksiä keinot, miten haluttuihin tuloksiin päästään.