Blogit

Facebookin arvontasäännöt 2018

Viime vuosien aikana olemme törmänneet useisiin kekseliäisiin tapoihin kiertää Facebookin arvontasääntöjä. Miten sitten teet oikeaoppisen Facebook-arvonnan? Tiedätkö mikä oikeasti on kiellettyä?

Facebookin arvontasäännöt 2018

Hyvin harva julkaisu Facebookissa sitouttaa samalla mitalla kuin kilpailut ja arvonnat. Ilmainen tavara yksinkertaisesti kiinnostaa meitä suomalaisia – on jopa ihmisiä, jotka harrastavat Facebook-kilpailuja.

TYKKÄÄ JA JAA! TÄGÄÄ YSTÄVÄ JA VOITA! Kaiken maailman kilpailuihin ja arvontoihin törmää Facebookin uutisjanalla päivittäin. Palkintoina jaetaan veneitä, käteistä, ämpäreitä ja lomamatkoja – you name it. Usein vaikuttaa kuitenkin siltä, että järjestäjä ei tiedä vastuutaan eikä erota arvonnan ja kilpailun eroa. Iso osa näistä aikajanakilpailuista on Facebookin sääntöjen ja usein myös Suomen lakien vastaisia.

Viime vuosien aikana olemme törmänneet useisiin kekseliäisiin tapoihin kiertää Facebookin sääntöjä. Usein kehotetaan ”Kerro meille, kenet kaverisi haluaisit ottaa mukaan”. Välillä myös todetaan “Saa jakaa ja tykätä ;)”. Vaikka nämä edellä mainitut ovat hyviä keinoja kalastella lisää kattavuutta, eivät ne kuitenkaan saa olla kilpailuun osallistumisen ehtona.

Miten sitten teet oikeaoppisen Facebook-arvonnan? Tiedätkö mikä oikeasti on kiellettyä?

Kunnioita osallistujaa – kerro säännöt!

Kilpailun tai arvonnan järjestäjä on aina velvollinen kertomaan osallistujille säännöt. Pätevät säännöt ovat tärkeät, koska ne antavat hyvän ja luotettavan kuvan järjestävästä tahosta. Säännöt ovat myös yksi erittäin hyvä tapa erottautua kilpailijoista.

Vinkit:

  1. Kerro säännöistä selkeästi päivityksessä tai ohjaa osallistuja linkin avulla erilliseen sääntödokumenttiin.
  2. Kerro kuluttajalle osallistumisaika, -tapa ja -ehdot sekä palkinto.
  3. Facebook-kilpailuissa säännöistä tulee myös käydä ilmi, että osallistujat vapauttavat Facebookin kaikesta vastuusta sekä se, ettei Facebook suosittele eikä hallinnoi kampanjaa millään tavalla.

Mitä saa ja ei saa tehdä?

Mikä sitten oikeasti on Facebookin sääntöjen mukaan sallittua Facebook-arvonnoissa ja mikä ei?

Saat:

  • pyytää osallistujia tykkäämään ja/tai kommentoimaan itse tuottamaasi sisältöä osallistuakseen kisaan.
  • pyytää äänestämään (esim. kuvasta tykkäämällä) tai pyytää käyttäjiä lähettämään sivun ylläpidolle yksityisviestin, jolla hän osallistuu kilpailuun.
  • vaatia tykkäämään sivusta osallistuakseen kisaan. (Huom! voittajan arpominen on hankalaa)

Et saa:

  • vaatia käyttäjää jakamaan kisan omalla aikajanallaan osallistuakseen kisaan.
  • vaatia käyttäjää jakamaan kisan kaverinsa aikajanalla osallistuakseen kisaan.
  • vaatia käyttäjää merkkaamaan kaverin kommenttiin tai kuvaan osallistuakseen kisaan.

Oman sivusi aikajana on siis käytössäsi, kun taas käyttäjän oma tai hänen kaveriensa aikajana ei ole käytössäsi.

“Tykkää ja jaa” tai “Osallistu tägäämällä kaverisi julkaisuun” ei saa olla kisaan osallistumisen ehto, mutta voit aina kehottaa näihin.

Muista vielä tarkastaa aika ajoin Facebookin voimassa olevat säännöt, jolloin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kuten pahimmassa tapauksessa koko sivusi poistumiselta.

Jäikö kilpailuista tai arvonnoista vielä kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä!