Järjestätkö usein yrityksesi markkinoinnissa esimerkiksi somekanavissa arvontoja tai kilpailuja? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että näillä termeillä on juridisesti eroa muun muassa verottajan silmissä.

  • Arpajaisissa eli arvonnoissa voittaminen perustuu aina ainakin osittain sattumaan.
  • Kilpailussa sen sijaan jonkun pitää olla parempi kuin toisen eli osallistuja ansaitsee voiton omilla tiedoillaan ja taidoillaan.

Usein nähdään myös kilpailuja, joissa voittaja lopulta arvotaan kuitenkin esimerkiksi oikein vastanneiden kesken.

Palkinto tai voitto saattaa olla saajalle veronalaista tuloa

Palkinto tai voitto saattaa olla saajalle veronalaista tuloa.

Kampanjan luonteen määrittelyllä on merkitystä muun muassa verotuksen kannalta. Arpajaiset ja arvonnat kuuluvat aina arpajaisverolain piiriin. Voittajille palkinnot ovat verovapaita, koska markkinoija maksaa arpajaisveron.

Kilpailuista saadut palkinnot puolestaan ovat voittajalle veronalaista tuloa eli voittaja maksaa verot. Tässä tapauksessa jää kilpailijan vastuulle ilmoittaa voitto tai palkinto veroilmoituksella ja kilpailun järjestäjän velvollisuus on ilmoittaa antamansa palkinnot ja voitot vuosi-ilmoituksella verottajalle.

Verotettavaa tuloa on myös esimerkiksi urheilijoiden ansaitsemat palkinnot ja palkintoveroista on aikanaan joutunut kärsimään mm. Toni Nieminen. Ongelmiin arpajaislainsäädännön kanssa on joutunut myös Vesa Keskinen, joka tuomittiin arpajaisrikoksesta Miljoonapilkin järjestäjänä.

Vero.fi määrittelee veronalaisen tulon seuraavasti:

Palkinto tai voitto on voiton saajan veronalaista tuloa, jos:

  • palkinto tai voitto on vastike tehdystä työstä tai muusta suorituksesta
  • palkinto tai voitto saadaan työnantajalta
  • voiton saaminen ei perustu sattumaan
  • kyseessä ei ole ns. julkinen arvonta
  • palkinto on saatu kilpailusta suorituksen perusteella
  • voitto on saatu Euroopan talousalueen ulkopuolisessa valtiossa toimeenpannuista arpajaisista

Jos siis suunnittelet antavasi palkintona arvokkaan sormuksen tai vaikkapa auton niin kannattaa asiat kertoa myös kuluttajalle kilpailun tai arvonnan säännöissä, muuten voittajaa saattaa odottaa ikävä yllätys.

Lyhyesti yhteenvetona:

  • Arpajaisissa järjestäjä vastaa veroista
  • Kilpailussa voittaja vastaa veroista, ellei säännöissä toisin määritellä

Arpajaisverolakisäädäntöön kannattaa tutustua tarkemmin vero.fi ja finlex.fi sivuilla. Vero.fi sivuilla kerrotaan tarkemmin mm. arpajaisveron määrästä.

Jos verottaja ottaa yhteyttä näissä asioissa, ei selitykseksi tälläkään kertaa riitä: “No, mutta kun kaikki muutkin tekevät niin”.

Jäikö arvonnoista vielä kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä.