Facebook-arvontasäännöt 2017

30.12.2016|

2468091328_0cab6c85af_b

Kymmenen vuotta Facebookin lanseeraamisen jälkeen yksi asia puhuttaa edelleen päivittäin mm. Facebook-ryhmissä: miten teen oikea-oppisen Facebook-arvonnan? Sama kysymys tulee esille viikoittain myös koulutuksissamme.  

Kilpailuja ja arvontoja tehdään edelleen paljon, onhan se oiva tapa saada sitoutuneita käyttäjiä yrityksen Facebook-sivulle. Taitava tekijä osaa myös nykyään kohdentaa mainontaa henkilöille, jotka ovat reagoineet yrityksen tekemiin päivityksiin.

Vuoden 2016 aikana näimme muutamia uusia kekseliäitä tapoja kiertää Facebookin sääntöjä/arpajaislakia, mutta näppäryydessään nämä ovat hieman harmaalla alueella, mutta eivät periaatteessa kuitenkaan kiellettyjä. Toisin sanoen Facebook ei ole omissa säännöissään näitä selväsanaisesti vielä kieltänyt samalla tavalla kuin esimerkiksi vaatimuksen kuvan jakamisesta.

Esimerkkejä harmaalla alueella olevistä arvonnoista:

 • Arvotaan palkinto sitten, kun sivu saa X määrän tykkääjiä. Kukaan ei voi tietää, meneekö seuraajamäärän tavoitteen saavuttamiseen viikko, kuukausi vai useampi vuosi.
 • Viimeinen päivityksen kommentoija voittaa.

Hyvin tehdystä arvonnasta selviää aina myös loppumispäivä ja epäilyttävää on myös todentaminen kuka on kommentoinut päivitykseen viimeisenä. Heitähän saattaa olla lopulta useita, koska Facebook ilmoittaa kellonajassa ainoastaan tunnit ja minutit.

Virkistetäänpä sitten muistia, mikä on sallittua Facebook-arvonnoissa ja mikä ei.

Kunnioita osallistujaa – kerro säännöt!

Kilpailun tai arvonnan järjestäjä on velvollinen kertomaan osallistujille säännöt. Säännöt ovat tärkeät, koska ne antaa hyvän ja luotettavan kuvan järjestävästä tahosta. Viime aikoina Facebookissa on ollut liikkeellä paljon laajalle levinneitä huijaussivuja ja -arvontoja esim. Sokoksen, Stockmannin ja Ikean nimissä, että oikeiden brändien on pitänyt ottaa niihin kantaa ja varoitta faneja huijauksista.

Ihmiset eivät siis erota feikkiä aidosta ja brändien onkin syytä erottautua ja säännöt ovat yksi hyvä tapa erottautua.

Vinkit:

 1. Kerro säännöistä selkeästi päivityksessä tai ohjaa osallistuja linkin avulla erilliseen sääntödokumenttiin.
 2. Kerro kuluttajalle osallistumisaika, -tapa ja -ehdot sekä mitä voi voittaa.
 3. Facebook-kilpailuissa säännöistä tulee myös käydä ilmi, että osallistujat vapauttavat Facebookin kaikesta vastuusta sekä se, ettei Facebook suosittele eikä hallinnoi kampanjaa millään tavalla eikä se liity mitenkään Facebookiin.

Mitä saa ja ei saa tehdä?

Saat:

 • pyytää osallistujia tykkäämään ja/tai kommentoimaan itse tuottamaasi sisältöä osallistuakseen kisaan.
 • pyytää äänestämään (esim. kuvasta tykkäämällä) tai pyytää käyttäjiä lähettämään sivun ylläpidolle yksityisviestin, jolla hän osallistuu kilpailuun.
 • vaatia tykkäämään sivusta osallistuakseen kisaan. (Huom! voittajan arpominen hankalaa)

Oman sivusi aikajana on siis käytössäsi.

Et saa:

 • vaatia käyttäjää jakamaan kisan omalla aikajanallaan osallistuakseen kisaan.
 • vaatia käyttäjää jakamaan kisan kaverinsa aikajanalla osallistuakseen kisaan.
 • vaatia käyttäjää merkkaamaan (tägäämään) kaverin kommenttiin tai kuvaan osallistuakseen kisaan.

Henkilöprofiilia ei siis saa käyttää yrityksen toimintaan. Eli käyttäjän oma tai hänen kaveriensa aikajana ei ole käytössäsi.

Kannattaa muistaa, että aina voi pyytää henkilöä tykkäämään sisällöstäsi ja jakamaan sitä, mutta tykkää ja jaa ei saa olla kisaan osallistumisen ehto.

Tykkää ja jaa ei saa olla kisaan osallistumisen ehto.

Jäikö kilpailuista tai arvonnoista vielä kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä:

Anu Laitila, anu.laitila@grapevine.fi, +358 40 84 55 021 tai Twitterissä @anujanina.

Blogausta päivitetty 22.2.2017: Mitä saa ja mitä ei saa tehdä otsikoiden alle lisätty: saat pyytää ihmisiä tykkäämään brändin sivusta.

Lue myös: »Kilpailu, arvonta vai arpajaiset?

 

Kirjoittaja:

Digitaalisen viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen yli 10 vuoden kokemuksella. Työkokemusta on kertynyt niin Suomessa kuin ulkomailla mediatoimistoista mediataloihin. Intohimona sosiaalinen media, urheilu ja valokuvaus. Koulutukseltaan mediatekniikan insinööri.
 • Taina

  Hei! Missä kohtaa facebookin säännöissä sanotaan, että ei saa vaatia tykkäämään sivustosta? Olen yrittänyt etsiä epätoivoisesti, mutta olen ainoastaan löytänyt kohdan jossa sanotaan, että aikajanoja ei saa käyttää. Eli ymmärrän sen niin, että ei saa vaatia jakamaan. Missä kielletään tykkäämisen vaatiminen?

  • Anu Laitila

   Hei Taina ja kiitos kysymyksestäsi. Tarkistimme Facebookin säännöt (päivitetty 27.12.2016 ) ja olet oikeassa, että sieltä ei enää löydy kohtaa missä lukee, että sivun tykkäystä ei saa käyttää osallistumisen ehtona. Blogimme on kirjoitettu jo ennen joulua, mutta julkaistiin vasta joulun jälkeen. Näin olleen päätimme tarkistaa asian vielä Facebookilta itseltään meidän yhteyshenkilön kautta. Tutkiskelin myös kansainvälisiä lähteitä ja löydän monia juttuja, missä mainitaan edelleen, että sivun tykkäys ei saa olla ehtona. Kiitos sinulle tästä huomiosta ja palaan asiaan!

 • Suvi Kahilainen

  Hei. Mitäs ajattelette arvonnassa, johon kerätään osallistujien osoitteet kommenttikenttään?